Legenda care fundamenteaza aceasta sarbatoare se numeste Lanterna lui Jack.

Odinioara, irlandezul Jack a pacalit Diavolul sa se urce intr-un mar. Pentru a-l impiedica sa se razbune, si sa-i ia astfel sufletul, a desenat pe trunchiul copacului semnul crucii.

L-a lasat sa coboare dupa ce a obtinut promisiunea ca nu il va ispiti. La moartea lui Jack, acesta nu a fost primit in Rai din cauza firii viclene, dar nici in Iad datorita promisiunii Diavolului si faptului ca a reusit sa-l pacaleasca pe acesta. Prin urmare Jack a ajuns sa cutreiere fara incetare pamantul cu un felinar facut dintr-un dovleac scobit in care tinea un taciune, pentru a-i lumina calea. De aici si cea mai cunoscuta dintre traditiile de Halloween.

Asa incat, ceea ce asociem noi tot timpul cu aceasta sarbatoare este dovleacul cioplit in cele mai infricosatoare forme, iar copii se costumeaza in cele mai ciudate si infricosatoare costume, de vrajitori, schelete, mumii, stafii sau alte personaje sinistre menite sa sperie spiritele mortilor care vor sa se intoarca pe pamant. Ei colinda pe la casele oamenilor punand intrebarea : “trick or treat?” („pacaleala sau dulciuri?”) Obiceiul este asemanator urarii noastre “Ne dati ori nu ne dati”, cu deosebirea ca, in cazul de fata, daca proprietarul casei nu da nimic, copiii ii fac diverse farse.

La atelierul nostru de creatie florala am dorit sa facem niste dovleci nu atat de infricosatori si am ales sa-i decoram cu flori. Ne-am simtit minunat mai ales dupa ce am savurat si o placinta cu dovleac calda si bine pudrata cu zahar.

copiii la lucru…

[slideshow]

si placinta …

Adaugă un comentariu