Lucrări de îngrijire minime şi obligatorii a florilor tăiate
Dacă vrei să oferi clienţilor tăi flori fresh va trebui să acorzi mare atenţie unor lucrări de îngrijire care pot face diferenţa între calitatea florilor tale şi cele ale vecinului.
Elimină frunzele bazale, altfel vei favoriza apariţia bacteriilor şi vei scurta durata de viaţă a florii. Pt speciile cu frunze mari (crizanteme, bujori, trandafiri) se elimină şi o parte din frunzele de pe tulpină pt a elimina pierderile de apa prin transpiraţie (se va deshidrata mai puţin). La trandafiri elimini şi spinii dacă urmează să îi foloseşti într-un buchet, iar pt depozitare e suficient să elimini doar spinii de la bază.
Taie 2 cm din fiecare tulpină, tăietura trebuie să fie oblică (înclinaţie 45 grade) pt o absorbţie mai bună a apei şi pt a intra cu uşurinţă în buretele vegetal atunci când vei dori să le foloseşti în aranjamente florale. Tăierea este ideal să o faci zilnic.
Aşează florile în vase cu apă la temperatura camerei (la modul ideal) plus soluţie conservantă (există soluţii de conservare universale, dar şi pe tipuri de flori, vei găsi şi soluţii pt înflorire rapidă şi uniformă). Apa din vase ar trebui să fie de aproximativ 10 cm şi o vei schimba zilnic, mai ales dacă nu ai pus conservant. Dacă ai folosit conservantul, o poţi schimba şi la 2-3 zile. Nu uita să speli şi vasul.
Depozitează florile în spaţii răcoroase (ideal 5 grade) cu excepţia celor exotice pe care le poţi ţine la temperatura camerei.
Atunci când vei dori să-ţi înflorească o floare (frezia, irisul, bujorul, crinul, unele soiuri de trandafiri) le vei scoate din frigider şi le vei oferi căldură şi lumină.
Florile tăiate se depozitează în vase înalte astfel încât să nu li se rupă tulpinile.
Gerberele se ţin în grătare speciale de susţinere pt a-şi păstra tijele drepte. Gerberele de cea mai bună calitate sunt cele care vin de la producător în cutii speciale.
Crizantemele, garoafele se pot depozita la rece, culcate, deci fără apă. Atunci când ai nevoie de ele cu câteva ore bune înainte le scoţi din ambalaj, tăi 2 cm din tulpini şi le pui în apă. Îşi vor reveni şi vor fi deosebit de frumoase. Când le cumperi fii atentă la frunze, să nu fie galbene sau putrezite şi mai ales uită-te bine la flori, dacă au deja un punct galben în centru înseamnă că nu vor mai rezista prea mult timp, sunt vechi.
Florile de primăvară lalelele, freziile, ranunculus, zambilele, anemonele – le vei cumpăra neînflorite şi le poţi păstra astfel până la 10 zile. Când ai nevoie de ele, de frezii spre exemplu, le scoţi de la rece, le împrospătezi tulpinile, le ţii la temperatura camerei şi vor înflori în min 3 zile.
Trandafirii de cea mai bună calitate sunt cei cu inflorescenţa tare. Se depozitează la rece, tăiaţi la aceeaşi dimensiune a tulpinilor. Există soiuri care înfloresc (Red Naomi, Avalanche, Deep Water, Cool Water, All 4 love, Aqua, Memory Lane etc) şi altele care rămân în fază de boboc (La belle, Belle Rose, Corrida, Herburg, Upper Class, El Torro etc). Lucrând cu ei îi vei învăţa şi după denumiri şi după cum se comportă ei în anumite condiţii de temperatură, lumină, etc.
Prima grijă la preluarea florilor de la furnizor este verificarea cu atenţie a stării de sănătate şi a integrităţii frunzelor şi florilor.
Este foarte important de asemeni să se asigure necesarul de temperatură, lumină, apă şi substanţe conservante.
Nu ţine în acelaşi vas flori proaspete şi flori ofilite, izolează-le unele de altele altfel vor muri toate în cel mai scurt timp.