Lisianthus – o floare de un farmec irezistibil, întâlnită și cu denumirile de: Eustoma, Gențiana de prerie, Clopoțelul de Texas, Trandafir sălbatic.


Lisianthus este o floare de tip spray, fină, delicată, romantică, asemănătoare cu trandafirul, în formă de clopot cu petale duble sau simple.


Lisianthus a cunoscut o ascensiune spectaculoasă în ultimele decenii, atât ca floare tăiată cât și ca plantă la ghiveci. Astfel, în Japonia, țara cea mai mare cultivatoare a acestei specii, primele semințe se comercializau în anul 1933 (sau în 1950 după alți autori) pentru ca în 1995 să fie produse 115 milioane de fire de flori tăiate, reprezentând o creștere anuală de 30%, cum nu s-a mai întâmplat în cazul nici unei alte specii în Olanda, de la începutul expansiunii sale, în 1970.


Lisianthus a caștigat statutul de vedetă în anul 1997 devenind specia cu cea mai rapidă ascensiune în ultimii 23 ani, așa cum s-a întâmplat, de altfel, în întreaga lume. Calitățile care au făcut posibilă această expansiune de neegalat sunt diversitatea mare coloristică, pretabilitatea utilizării atât ca floare tăiată cât și ca plantă la ghiveci, durata mare de păstrare a florilor tăiate în vas.


In România, Lisianthus a fost introdusă în anul 1980 la Serele Codlea.


Această floare cu origini în stepa nord-americană este una dintre cele mai apreciate flori în designul floral pentru frumusețea și gingășia ei, pentru rezistență (rezistă și 2 săptămâni ca floare tăiată), pentru paleta cromatică foarte bogată și pentru că o poți folosi aproape în orice compoziție fără să dai greș.


Alb, alb – verzui, galben pai, rozuri, culoarea șampaniei, diverse degradeuri, tonuri superbe de mov, verde sau grena – sunt nuanțe minunate cu simboluri diferite dacă agreezi limbajul florilor și vrei să te exprimi în acest mod.
Astfel, lisianthus în nuanțe de roz pal poate fi darul perfect pentru o proaspătă mămică sau o domnișoara, în timp ce movul intens evocă o stare de pace și deschidere. Poți alege florile verzi de lisianthus cu mesajul de succes la locul de muncă sau bogăție.


Este o floare care arată foarte bine doar ea, în buchete delicate, legate simplu, cu o dantelă de bumbac, dar la fel de bine va întregi orice compoziție sofisticată alături de alte tipuri de flori.


Există câteva zeci de soiuri, unele au floarea foarte mică (piccolo lisianthus), altele au florile foarte mari și bogate (double lisianthus), dar indiferent de culoare sau dimensiune, întotdeauna este minunată.


Vara vei gasi această floare în serele românești, frumoasă, rezistentă, făcând concurența serioasă variantei de import, mai ales că o poți achiziționa cel puțin la jumătate de preț.

Respectă condițiile de păstrare a florilor, respectiv taie codițele oblic, curăță frunzele cărnoase, suculente de la bază, folosește hrana pentru flori și te vor răsplăti multe zile cu gingășia lor.

O floare pe care o poți găsi tot timpul anului.
Imposibil să n-o iubești!

Liliana Masgras – Florist Relaxat

Adaugă un comentariu