Ador liliacul de grădină!

Liliacul (Syringa vulgaris) – un arbust ce poate ajunge până la 7 m înălțime, cu peste 28 specii, are florile de la violet până la purpuriu sau alb imaculat.

Plantă ornamentală în parcuri și grădini, amintindu-mi de grădina bunicii, ca și iasomia sau alte flori parfumate ce îmi păreau căzute din cer direct în grădina micuță și cochetă a copilăriei mele.

Folosită adesea și ca floare tăiată în aranjamente florale sau buchete de mireasă foarte parfumate.

Ca arbust rezistă foarte bine și pe secetă, dacă îi lipsește apa, frunzele încep să se ruleze spre interior.

Ca floare tăiată este destul de pretențioasă; tija lemnoasă se zdrobește sau se taie printr-o secțiune transversală pentru a pătrunde apa cu mai multă ușurință.

Numită și “floarea memoriei”, una dintre cele mai cunoscute flori ale primăverii, cu parfumul ei subtil, dulce și persistent, ispititor și de neuitat este o floare pe care o aștept cu emoție de fiecare dată pentru a mă bucura de frumusețea ei aparte.

Se spune că mirosul ei trezește amintiri de mult uitate, semnificând misterul iubirii care uneori te poate duce la pierderea sinelui.

Liliacul înseamnă încredere, tradiție, familie dar și atracție irezistibilă.

La atelierele de relaxare ne-am lăsat vrăjite de parfumul și frumusețea lui, răsplătindu-ne pe noi muritorii de rând cu momente de neuitat.

In România rezervații naturale de liliac găsim la Valea Oilor, satul Fântâna Mare, comuna Ciucurova, județul Tulcea, pe o suprafață de 0.30 ha, apoi în Dealul cu lilieci, comuna Cernătești, județul Buzău, pe o suprafață de 3 ha. Aici descoperim o adevarată comoară de flori; liliacul sălbatic înflorește la sfârșitul lunii aprilie și uneori durează până în iunie. Fă o excursie și vei descoperi liliacul în trei nuanțe: alb, roz și mov. O adevărată încântare! Cea mai mare rezervație se află însă în Pădurea de liliac de la Ponoare, județul Mehedinți pe o suprafață de 20 ha.

Liliacul de grădină– floarea copilăriei mele!

Liliana Masgras – Florist Relaxat

Adaugă un comentariu