Lavanda este o plantă aromatică și medicinală, foarte cunoscută pentru culoarea ei interesantă, nuanțe de mov inconfundabil, dar și rozuri sau pur și simplu alb, pentru parfumul aparte precum și pentru calitățile ei binefăcătoare.

Lavanda este o plantă perenă, considerată arbust de talie mică, deoarece tulpinile ei se lemnifică. Iubește soarele!

Există plantații vechi de 100 ani cu plante care au aceeași vârstă.

Denumirea ei provine din latinescul “lavare”  = a spăla. Oamenii credeau că purifică mintea și trupul.

Prima utilizare a lavandei s-a descoperit, aparținând Egiptului antic, când se folosea în procesul de mumificare.

Este un remediu naturist pentru pentru anxietate, depresie, insomnii, dureri de cap, iritații ale pielii și multe altele. Este una dintre cele mai puternice plante de leac din lume.

Se folosește în industria alimentară, industria cosmetică, este o sursă importantă de uleiuri esențiale, foarte apreciată în aromoterapie.

Intotdeauna după o zi agitată difuzarea câtorva picături de lavandă în camera de odihnă aduce liniște și relaxare. Incearcă și o stare de bine te va cuprinde negreșit! 😊

Cele mai cunoscute soiuri de lavandă din cele peste 40 sunt:

  • Lavandă englezească – înflorește vara și o găsim în nuanțe de mov închis, roz deschis sau alb. Florile sunt foarte parfumate și se folosesc în domeniul culinar datorită conținutului redus de camphor.
  • Lavanda franțuzească – înflorește de vara până toamna și o găsim în nuanțe de violet deschis. Plantele au tije scurte, iar florile nu sunt foarte parfumate.
  • Lavanda spaniolă – înflorește vara târziu, iar florile au nuanțe de mov închis și nu sunt foarte parfumate.
  • Lavanda “Grosso” – este un soi foarte parfumat, folosit pentru extragerea uleiurilor esențiale.

Adesea se fac confuzii între soiuri, diferențele fiind date de culorea florilor, a frunzelor verzi, argintii, verzui-argintii și desigur de parfumul inconfundabil.

Am întâlnit oameni care nu agreează mirosul lavandei, uneori parcă nici mie nu mai îmi place atât de mult și m-am întrebat desigur oare de ce? Poate pentru că uneori liniștea ne sperie? 😊

Eu mă bucur însă că în ultimul timp și în țara noastră au crescut din ce în ce mai mult culturile de lavandă și că o pot folosi cu succes în multe compoziții florale alături de alte flori. Imi place mult cum arată alături de bujori, trandafiri, într-un buchet rustic alături de spice de grâu și câteva fire de craspedia, dar la fel de minunată mi se pare doar ea într-un buchet cu câteva sute de fire. Orice floare arată superb dacă o folosești doar pe ea, într-un buchet delicat.

La atelierul de relaxare ne-am bucurat de florile lavandei alături de hortensii într-o nuanță extraordinară de mov – lavandă 😊 trandafiri memory lane, câteva fire de santini, matiola, veronica, floarea de colț, limonium, astilbe delicate – toate aranjate într-un burete decorativ în culoarea lavandei. Griul tilandsiei a echilibrat cromatic revărsarea de movuri care ne-a încântat toate simțurile.

In fiecare lună te aștept la atelierul de relaxare printre flori pentru a experimenta, a învăța, a socializa și de ce nu, a visa.

https://lilianamasgras.ro/inscrieri/atelier-relaxare-2021/

Nu uita însă că “liniștea este natura ta esențială”.

 

“Simte liniștea,

Ascultă liniștea,

Savurează liniștea,

Liniștea este muzica sufletului tău.”

Iți mulțumesc că urmărești materialele mele!

Liliana Masgras – Florist Relaxat

 

 

 

 

 

Adaugă un comentariu