In numele Trandafirului
Trandafirul este cea mai iubită floare.
Simbol al dragostei, al pasiunii, trandafirul este cea mai cunoscută floare în întreaga lume și cea mai vandută floare în România.
Trandafirii au apărut pe pământ înaintea apariției omului, potrivit studiilor efectuate de geologi și de paleontologi.
Timp de sute de ani în Europa au fost folosiți doar trandafirii sălbatici.
In anul 1750 a fost un moment de cotitură în existența trandafirilor. Mari exploratori europeni au adus, din Estul Îndepărtat, specii noi de trandafiri care înfloreau de mai multe ori pe an. Au apărut in acest fel grădinile de trandafiri, iar amenajarea lor a devenit o arta.
In Germania, pe zidul Catedralei Hildesheim exista un trandafir viu, care are mai mult de 700 de ani. Este supranumit „Trandafirul de o mie de ani”. Istoria spune ca aceasta catedrală a fost distrusă de bombardiere în 1945, în timpul celui de-al doilea razboi mondial, dar rădăcinile trandafirului au supraviețuit și au răsărit din nou printre ruine.
Inflorește la sfârșitul lunii mai și cu siguranță se află pe lista locurilor extraordinare din această lume pe care îmi doresc să-l văd într-o bună zi.
Există peste 10.000 specii în lume, în toate culorile și nuanțele la care ai visat vreodată.
Poate cele mai apreciate specii (250 de soiuri de trandafiri obtinuțe după zeci de ani de studiu și muncă asiduă) ce poartă numele celui mai cunoscut creator de soiuri noi de trandafiri, trandafirii englezești David Austin sunt faimoși în întreaga lume și se bucură de un prestigiu deosebit.
În anul 2006, David Austin, a prezentat-o lumii pe “Juliet”, un trandafir spectaculos, care a ajuns pe scena lumii după 15 ani de muncă și o investiție de 15 milioane de dolari.
În prezent, “Juliet” e considerat a fi cel mai scump trandafir de seră din lume.
Crescătorii de trandafiri obișnuiesc să-și numească soiurile noi de trandafiri după numele unor celebrități internaționale sau pentru a marca anumite evenimente importante.
Flori minunate, care au inspirat de-a lungul timpului, trandafirii sunt poate printre florile cu care se lucrează cel mai ușor în designul floral, sunt florile care conferă eleganță oricărui aranjament sau buchet de flori, indiferent de destinația acestuia, apreciați pentru culoare și parfum.
In afară de rolul estetic incontestabil, trandafirii se întrebuințează și pentru extragerea uleiurilor eterice din petale, utilizate pe scară largă în industria parfumurilor fine, iar dulceața de trandafiri este absolut extraordinară.
Ceaiul de trandafiri, cu multiple beneficii asupra sănătății omului este o băutură cu gust aromat și miros divin.
Trandafirul a fost utilizat, pe larg, de-a lungul timpului în medicină, în industria cosmeticelor organice, aromaterapie sau în arta culinară.
In funcție de culoarea aleasă trandafirii transmit mesaje diferite; uneori acestea și-au schimbat semnificația de-a lungul anilor. Limbajul trandafirilor și al florilor în general este o artă deținută de foarte puține persoane, pierzându-se din frumusețea ei în tumultul cotidian.
Trandafirul roșu – “Te iubesc”, dragoste, frumusețe, pasiune, romantism
Trandafirul alb – respect, recunoaștere, un nou început sau rămas bun, omagiu, speranță
Trandafirul galben – prietenie, bunăstare, bucurie, înțelepciune, optimism, gelozie (simbol mai vechi)
Trandafirul roz – eleganță, grație, “mulțumesc”, tandrețe,
Trandafirul albastru – simbolul imposibilului, al absolutului. In mitologia chinezească trandafirul albastru reprezintă speranța în cazul unei iubiri imposibile.
Trandafirul negru – culoarea ce a fost dintotdeauna asociată cu moartea și cu partea întunecată a naturii umane. Poate însemna și renastere, un nou început. Trandafirul negru poate reprezenta moartea obiceiurilor vechi, o experiență care să paveze calea către un nou început. De fapt nu există trandafiri negri. 😊 Acea nuanță întunecată a speciei Dark Rose este de fapt un roșu foarte închis.
Trandafirul curcubeu – un trandafir apreciat într-o anumită perioadă dar pierzand foarte mult teren odată cu rafinarea gusturilor și apariția altor soiuri spectaculoase prin culoare sau parfum.
Trandafirul criogenat – un trandafir apreciat tot mai mult de la apariția în anul 1991 a fimului “Frumoasa și Bestia”, produs de Walt Disney.
Liofilizarea sau uscarea prin congelare (procedeu numit și criogenare) este o metodă prin care floarea poate”trăi” până la 25 de ani.
Există mai multe metode de conservare/stabilizare a florilor.
Pentru că de multe ori semnificațiile se contrazic între ele poate că ar fi mai înțelept să atașezi și un bilețel sau o felicitare buchetului pregătit pentru a-l oferi cu mesajul care să-ți clarifice intențiile. 😊
Trandafirul este una dintre cele trei flori menționate în Biblie. Celelalte două sunt crinii și camforul.
S-a scris foarte mult despre aceasta floare, s-au facut filme, a fost și este inspirație pentru mulți artiști din toate genurile.
Mai presus de toate a fost și va rămâne un simbol al dragostei, al pasiunii eterne și nu poate lipsi dintr-un buchet de mireasă.
In luna iulie pe data de 17, începând cu ora 19, pe o stradă lângă parcul Cișmigiu te invit la un atelier de relaxare dedicat trandafirilor.
Strada Stirbei Voda – enigmatică și colorată, într-un amestec de clasic și modern, pe această stradă plină de istorie, într-o casă romantică, printre șoaptele trecutului s-a strecurat parfumul florilor iubite și dragostea mea pentru ele.💗
Mai multe detalii despre acest eveniment vei descoperi aici:
Liliana Masgras – Florist Relaxat