Ikebana – aranjamente florale specific japoneze.

Ikebana – arta de a face florile să trăiască în apă sau arta tablourilor vii

Ikebana cu copilasiiAranjamentele florale, tradiţionale japoneze sugerează întotdeauna o idee, un gând, o noţiune, lăsând pe ultimul plan partea estetică. Ele exprimă pacea sufletească, echilibrul din natură şi al omului cu natura. Omul tinde mereu spre cer, dar destinul său este să rămână pe pământ.
Cele trei elemente: cer  om și pământ sunt esenţa unui aranjament Ikebana reprezentate de trei linii care par să pornească din acelaşi loc.
Se urmăresc anumite reguli specifice, cum ar fi forma lor imperfectă, aspectul simplu, sărac, dar în acelaşi timp delicat şi fragil.
Se folosesc numai plante întâlnite în natură şi care semnifică ceva.
Floarea de cireş (sakura) care ocupă un loc special în inimile japonezilor este un simbol al frumuseţii efemere. Delicatele flori nu rezistă mai mult de 2 – 3 zile, uneori şi mai puţin dacă vremea nu e prielnică.
La Festivalul Florilor de cireş, de la începutul primăverii, care ocupă un loc important în tradiţia japoneză pot fi admiraţi în toată splendoarea lor peste 100.000 de cireşi înfloriţi în nuanţe superbe de la alb imaculat până la roz şi chiar roşu aprins. Fructele lor nu sunt comestibile, fiind cultivaţi doar pentru florile deosebite.
La atelierul de astăzi am improvizat împreună cu copiii, şi chiar dacă nu am respectat toate regulile acestei minunate arte, noi ne-am simţit bine şi visăm că poate într-o zi vom ajunge să vedem cireşii înfloriţi din Japonia.

Adaugă un comentariu