Când spun Helleborus mă gândesc la pădure.

Helleborus (Spânzul) – este un gen de plantă cu peste 20 specii. Crește prin păduri și înflorește începând din luna ianuarie până în primăvară, considerată cea mai timpurie înflorire.

O putem găsi la ghiveci sau ca plantă tăiată. A devenit însă și plantă de grădină, pentru că rezistă la înghețuri bruște. Nu iubește lumina.

O plantă miraculoasă și periculoasă, cu multe legende populare țesute în jurul ei.

In folclorul românesc este o plantă venerată și respectată, considerată a fi plantă de leac. Se culege în anumite condiții și doar rostind rugăciunea Tatăl nostru.

E considerată o plantă magică și era folosită în vechime în diverse ritualuri.

Există o veche credință conform căreia plantele sunt benefice sau malefice în funcție de intenția cu care sunt folosite, în funcție de sufletul celui care atinge planta. Aceeași poveste valabilă și pentru mătrăgună și cucută, alte plante la fel de controversate.

Helleborusul este o plantă extrem de toxică, în special rădăcinile, dacă va fi folosită în cantități mari; mai exact 5 grame de extract pot fi fatale pentru om, dar 1 gram din același extract poate salva vieți.

Unii îl consideră cel mai puternic medicament din lume, tratând cu succes în primul rând reumatismul.

Totuși toxicitatea ei se regăsește în toată planta și se păstrează chiar și în stare uscată.

Am descoperit această floare în culori minunate, nuanțe de verde, gălbui, roșu – purpuriu, roșu – violaceu, mov, soiuri pestrițe, cu un singur rând de petale, discrete și seducătoare, sau cu inflorescențe bogate, uimitoare.

Florile sunt mari și au un miros specific.

Foarte interesantă în buchete și aranjamente, nu prea te poți baza pe ea, se ofilește extrem de repede, iar alteori rezistă neașteptat de bine.

Merită totuși să încerci! 😊

Liliana Masgras – Florist Relaxat

Adaugă un comentariu