Search
  • Povestea mea
  • Cursuri
    • Cursuri online
    • Cursuri si ateliere
  • Evenimente
    • Nunți
    • Botezuri
    • Corporate
  • Blog
  • Contact
Menu
  • Povestea mea
  • Cursuri
    • Cursuri online
    • Cursuri si ateliere
  • Evenimente
    • Nunți
    • Botezuri
    • Corporate
  • Blog
  • Contact
  • Povestea mea
  • Cursuri
    • Cursuri online
    • Cursuri si ateliere
  • Evenimente
    • Nunți
    • Botezuri
    • Corporate
  • Blog
  • Contact
Search

Totul despre flori

  • Home
  • Totul despre flori
  • Fascinația florilor cu bulbi

Fascinația florilor cu bulbi

  • Posted by Liliana Masgras
  • Categories Totul despre flori
  • Date 3 februarie 2021

Orice iubitor de flori a plantat, cumpărat sau a văzut măcar o dată în viață cel puțin o floare cu bulb.

Aceste flori sunt foarte ușor de îngrijit, de înmulțit sau de păstrat și totuși au și ele micile lor secrete.

Bulbii se păstrează într-un loc întunecos, aerisit, uscat și rece, la maxim 17 grade Celsius.

Reușita obținerii unor flori deosebite depinde în primul rând de calitatea bulbilor și de solul care trebuie să fie bine drenat.

Plantează-i la o adâncime de 3 ori înălțimea bulbului. Distanța dintre bulbi trebuie să fie de asemenea de 3 ori înălțimea bulbului. E mare diferență între a planta bulbi de ghiocei și a planta bulbi de lalele, au dimensiuni diferite, deci și condițiile de plantare vor fi diferite. O excepție de la aceste reguli se aplică pentru dalii și begonii care trebuie plantate cât mai aproape de suprafața solului.

Plantarea prea apropiată crește riscul de boli. Pot fi însă plantați alături de alte flori, obținând astfel grădina mult visată plină de culoare și parfum.

Bulbii pot fi scoși toamna pentru a fi replantați în primăvara următoare, mai ales bulbii cu flori de vară. Pentru aceasta trebuie să scuturi bulbii de pământ și să îi păstrezi în loc răcoros, uscat și bine ventilat, dar nu în pungi de plastic pentru că au nevoie să respire.

Important este să plantezi bulbii la momentul potrivit.

Bulbi de primăvară și bulbi de vară

Există bulbi cu flori care înfloresc primăvara: lalele, muscari, zambile, narcise, ghiocei, brândușe (crocus), frezii, etc.

Pot fi plantați din septembrie până în decembrie, în funcție de vreme, cu condiția să nu fie înghețat pământul. Alege însă un loc însorit din grădină sau un ghiveci într-un balcon unde zâmbește soarele. Sunt bulbi care au nevoie de o perioadă rece pentru a putea înflori, deci nu te teme că nu vor rezista iernii. Te poți apoi bucura de culorile și parfumurile lor din februarie până în iunie.

Zăpada le face bine bulbilor, protejându-i, totuși temperatura aerului nu trebuie să scadă sub 10 grade Celsius. In acest caz solul trebuie acoperit cu resturi de frunze.

Există bulbi cu flori care înfloresc vara: amaryllis, crini, anemone, cale, begonii, gladiole, dalii, allium, mărgăritare (convallaria), iriși.

Pot fi plantați în aprilie sau mai, practic după ce se dezgheață pământul sau pur și simplu în momentul în care înfloresc bulbii de primăvară.

Plantarea bulbilor poate fi o activitate foarte distractivă și relaxantă. Este destul de simplu și merită încercat pentru că rezultatul poate fi extraordinar.

Le merge foarte bine sub copaci sau în gazon.

Vremea controlează momentul în care înfloresc bulbii.

Toate acestea sunt valabile dacă ne referim la florile pe care dorim să le plantăm în grădinile noastre sau în balcoane însorite, vorbind despre condițiile lor de plantare și dezvoltare în mediul natural.

Dacă ne referim la florile tăiate pe care le achiziționăm de la bursa de flori, putem găsi, cu mici excepții, orice floare, oricând. Nu mai contează că e primăvară sau vară, pot avea acces la o floare cu bulbi inclusiv toamna sau iarna.

Hai să îți povestesc câte ceva despre aceste flori minunate!

Zambilele – sunt flori foarte populare, sinonime cu primăvara iar parfumul lor dulce, îmbatator îl poți recunoaște oriune. Se pot planta în ghivece sau în grădină și vor înveseli prin aspectul lor robust și cromatica variată: mov, albastru, alb, galben, roșu, portocaliu, degradeuri.

Cu cât este mai mare bulbul, cu atât va fi mai mare floarea. După ce se usucă toate frunzele, poți scoate bulbii și îi poți pregăti pentru următorul an sau îi poți lăsa în grădină și în funcție de condițiile meteo vor rezista sau nu peste iarna următoare. Poți preveni înghețarea lor, acoperindu-i cu resturi de iarbă.

Zambilele la ghiveci au nevoie de puțină apă, lumină și aer. De aceea le merge foarte bine pe balcon. Pot fi un cadou foarte potrivit, mai ales în luna martie. Alege să decorezi vasul de plastic în care s-a dezvoltat bulbul cu un ghiveci de tablă sau lemn accesorizat cu buburuze, fluturași sau orice alt element decorativ care te înveselește. Iți recomand să acoperi pământul cu puțin mușchi verde care menține umezeala și va da un aspect foarte fresh ghiveciului tău.

Narcisele albe și galbene sunt cele mai cunoscute și îndrăgite de toată lumea pentru delicatețea și parfumul lor. Mica și simpatica narcisă – Tete a tete – poate fi un cadou minunat pentru prietena ta de suflet sau pentru mama ta.

Bulbii de narcisă sunt mai rezistenți decât cei de lalele și mai puțin pretențiosi. Le place și la umbră dar și la soare și prosperă în orice fel de sol.

Folosesc cu succes narcisa și ca floare tăiată, dar am grijă ca suportul să fie cel mai aerat burete floral. Prefer buretele Standard de la Oasis care mă ajută de fiecare dată când folosesc tije moi.

Lalelele pot oferi un adevărat spectacol, prin varietate și cromatica foarte variată. Deși nu sunt adepta florilor vopsite, lalele albastre vintage sau nuanțele de roz – bej sunt uimitoare, acestea fiind ultimile invenții ale producătorilor de lalele.

Uimitoare este și laleua neagră care a inspirat romanul cu același nume al lui Alexandre Dumas și care de fapt nu există. Laleaua neagră este un hibrid la care încă se lucrează și se visează, un pisc neatins dar care incită imaginația multora care continuă să se spere, deși o serie întreagă de specialiști susțin că este imposibil. Există doar nuanțe de roșu și mov foarte închise care duc cu gândul la negru, dar negru curat nu există. Abia aștept să scriu într-un articol viitor despre florile negre între mit și realitate.

Lalelele arată senzațional în grupuri, primăvara devreme, săptămâni la rând în orice grădină, dar la fel de drăgălașe vor fi și în ghivece sau jardiniere.

Le folosesc cu mult drag în buchete simple dar și în combinație cu alte flori de primăvară.

Puțină istorie…

Acum mai bine de trei secole a existat o isterie a speculei cu aceste flori, tulipomania, cu impact neobișnuit avut asupra olandezilor care au dezvoltat o manie în privința bulbilor de lalele. Considerată o floare a Turciei și adoptată de Olanda, unde s-a aclimatizat foarte bine, știm despre această floare că în perioada anilor 1600 a determinat existența unui cult.

Bulbii de lalele se vindeau la prețuri din ce în ce mai mari, până în momentul crizei financiare din 1637 când totul s-a prăbușit. Oamenii s-au întors la raționalitate, bulbul de lalea nu mai valora cât o casă în Amsterdam.

Cele mai rare și mai prețuite au fost lalele vărgate; combinațiile de două sau trei culori erau considerate de mare valoare estetică dar și economică. Ceea ce este foarte interesant, strierea petalelor s-a obținut datorită unui virus al plantelor; fenomen speculat cu succes, făcând aceste soiuri de lalele tot mai râvnite; din cauza virusului se dezvoltau mai greu și erau considerate mai rare, greu de obținut; desigur asta le creștea valoarea economică.

Olanda este astăzi cel mai important jucător pe piața mondială a comerțului cu flori. Laleaua a rămas în conștiința oamenilor ca fiind floarea Olandei; simbolul acestei țări supranumită Țara Lalelelor.

Grădinile imense de la Keunkenhof cu hectare întregi de flori în cele mai minunate culori, de la sfârșitul lunii aprilie și până în luna mai spun povești de neuitat tutor celor care reușesc să le viziteze.

In fiecare an pe 22 aprilie se organizează o fascinantă paradă a florilor. Acest eveniment a fost însă amânat pentru acest an.

In Amsterdam între 1 aprilie și 15 mai orașul se transformă într-o uriașă grădină plutitoare.

Un alt tărâm de vis vei gasi în Noordoostpolder unde poți ajunge cam într-o oră de la Amsterdam, cu trenul.

Poți afla despre istoria tradiției olandeze a lalelor dacă ajungi la Muzeul de Zwarte Tulp situat în Lise, o altă locație de vis pe care o poți vedea cel mai bine făcând plimbări cu bicicleta printre miile de flori.

Cele mai scumpe lalele din univers, de o frumusețe aparte le vei găsi la Noordwijkerhout, unde tot o bicicleta te va salva. 😊

Muscarii au o denumire populară care poate crea o ușoară confuzie – zambile struguraș sau zambile moțate, dar aspectul lor este foarte diferit de cel al zambilelor. Aș spune însă că au și caracteristici comune, sunt tot plante bulboase, au florile tot în formă de spic, iar culoarea lor cea mai des întâlnită, albastru intens o regăsim și în cazul zambilelor. Există și muscari în nuanțe de bleu ciel și chiar albi.

Tijele lor sunt scurte, au 10-25 cm și de aceea pot fi folosiți doar în buchete cu flori la fel de fragile. Arată foarte bine și în vase decorate rustic în care poți așeza bulbii micuți și rezistenți care vor evolua foarte bine dacă îi uzi cu moderație. In grădină preferă locurile însorite.

Ranunculus  – mai multe despre această floare am scris aici:

https://lilianamasgras.ro/ranunculus-o-floare-care-transmite-foarte-multa-emotie/

Anemonele – voi dedica un articol doar acestor flori atât de speciale.

Se pot scrie atât de multe lucruri despre flori, dar pentru azi mă voi opri aici, cu promisiunea că voi reveni cu cât mai multe detalii despre fiecare tip de floare amintit în acest articol și desigur despre multe altele.

Până atunci să ne bucurăm de flori, de primăvară și de fiecare rază de soare care ne pătrunde prin ferestre.

Iți mulțumesc că urmărești materialele mele!

Să auzim de bine!

Liliana Masgras – Florist Relaxat

Avatar utilizator
Liliana Masgras

Previous post

De ce așteptăm rezultate remarcabile dacă nu suntem dispuși să muncim?
3 februarie 2021

Next post

Anemonele sau Florile Paștelui
30 martie 2021

You may also like

_MG_7590
Tehnica Spiralei – fără secrete
18 iunie, 2023
_MG_3436
Totul despre afacerile cu flori
26 noiembrie, 2021
FB_IMG_1625512746213
Lavanda – liniștea mea!
5 iulie, 2021

Cele mai solicitate cursuri

Vezi toate cursurile

Articole recente

Florile verzi și legătura lor specială cu mediul înconjurător
01sept.2023
Culorile Căldurii sau Cum să integrezi tonalitățile de portocaliu în nunta ta
25aug.2023
Farmecul mistic al florilor albastre
26iul.2023
yellow flowers
Explozia de bucurie – Puterea florilor galbene
04iul.2023
Florile înfloresc violet!
30iun.2023
  • Povestea mea
  • Apariții media
  • Cursuri online
  • Cursuri și ateliere
  • Testimoniale
  • Informații utile
  • Intrebări frecvente
  • Termeni și condiții
  • Politica de cookies
  • Politica de confidențialitate
  • Facebook
  • Instagram
  • 0734 504 927
  • cursuri@lilianamasgras.ro
  • Str. Suvenir nr.10, București
stripe_secure
© Andeli Flowers SRL – 2023

Made with ❤️ by SIA Business Group

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor. Află mai multe

Accept Setări cookies
I consent to the use of following cookies:
Cookie Declaration About Cookies
Necessary (2) Marketing (0) Analytics (3) Preferences (0) Unclassified (0)
Necessary cookies help make a website usable by enabling basic functions like page navigation and access to secure areas of the website. The website cannot function properly without these cookies.
Name Domain Purpose Expiry Type
_learn_press_session_a51772939307b63fc5bb8184b9c7d1c2 lilianamasgras.ro --- 2 days HTTP
wpl_user_preference lilianamasgras.ro Preference 1 year HTTP
Marketing cookies are used to track visitors across websites. The intention is to display ads that are relevant and engaging for the individual user and thereby more valuable for publishers and third party advertisers.
We do not use cookies of this type.
Analytics cookies help website owners to understand how visitors interact with websites by collecting and reporting information anonymously.
Name Domain Purpose Expiry Type
YSC youtube.com --- Session HTTP
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com This cookie is set by Youtube to keep track of user preferences for Youtube videos embedded in sites;it can also determine whether the website visitor is using the new or old version of the Youtube interface. 6 months HTTP
DEVICE_INFO youtube.com --- 6 months HTTP
Preference cookies enable a website to remember information that changes the way the website behaves or looks, like your preferred language or the region that you are in.
We do not use cookies of this type.
Unclassified cookies are cookies that we are in the process of classifying, together with the providers of individual cookies.
We do not use cookies of this type.
Pentru scopuri precum afișarea de conținut personalizat, folosim module cookie sau tehnologii similare. Apăsând Accept, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Află in sectiunea Politica de Cookies mai multe despre cookie-uri, inclusiv despre posibilitatea retragerii acordului.