Dalia este una dintre cele mai frumoase flori ale verii și ne putem bucura de ea până toamna târziu.

Cunoscută la noi și cu denumirea de „gherghină” mi se pare puțin nedrept față de ea pentru că nu este întodeauna apreciată, ci considerată mai curând banală, mult prea comună, fiind foarte răspândită în grădinile bunicilor de la țară și uneori în parcuri și grădini. Totuși în ultimii ani a câștigat un loc important în rândul florilor tăiate și este folosită deseori la evenimentele festive.

Daliile sunt flori cu înălțimi foarte variate, pot fi pitice dar și de 1.5 – 2 m. Florile pot fi simple sau bătute, cu inflorescențe rotunde sau petale ascuțite.

Există peste 15 specii care înfloresc din iunie și până toamna târziu când dă bruma.

Sunt flori ce pot schimba imediat imaginea unei gradini prin varietatea de culori pe care ne-o oferă: alb, galben, portocaliu, nuanțe diferite de roșu sau violet, degradeuri de culori.

Sunt flori care iubesc soarele și apa și sunt dependente de lumină.

Cel mai bun moment pentru a planta bulbii de dalie este primăvara, din martie până în mai, important este să nu mai existe riscul înghețului, pentru că nu va rezista.

Este o floare cu calități terapeutice.

Considerată de razboinicii azteci floarea vieții, este simbolul orașului San Francisco, dar și floarea oficială a Mexicului, țara de origine.

Semnificația daliilor pe culori: cele albe înseamnă respectul și recunoștința; cele galbene reprezintă iubirea, iar cele roșii înseamnă dorul de persoana iubită.

Sunt simbolul zodiei Leului și purtătoare de noroc pentru această zodie. Iți va aduce însă o stare pozitivă și multă bucurie indiferent de zodia în care ești 😊

Tratamente speciale pentru îngrijire

Daliile rezistă 6-10 zile dacă le vei îngriji corespunzător.

Daliile au tulpini cu vâscozitate mare. Dacă vei lăsa să se scurgă seva, floarea va trăi mai mult. Pune tulpinile în apă caldă (40 – 50 grade) până se scurge seva vâscoasă, apoi le introduci în apa rece. Seva lor este dăunătoare și pentru celelalte flori care le însoțesc în buchet (aranjament). Tratamentul trebuie repetat la fiecare împrospătare a tăieturii bazale a tulpinii.

Un alt procedeu care dă rezultate în cazul daliilor este opărirea. După ce ai taiat cei 2 cm din fiecare tulpină pune florile în apă foarte fierbinte (aproape de 90 grade) timp de 30 min.

Același efect îl vei obține și dacă treci tulpina prin flacără timp de câteva secunde (se carbonizează formând un filtru care nu va lăsa să se mai scurgă latexul, în schimb apa va trece ușor prin tijă).

Tratamente împotriva căderii petalelor

Una dintre problemelele cu care ne confruntăm când ne referim la dalii este căderea petalelor, aparent fără motiv și de fiecare dată aducând tristețe și frustrare.

Petalele încep să cadă atunci când florile îmbătrânesc sau dacă se află în camere neaerisite. Este un fenomen întâlnit și la gerbere și crizanteme.

Prin urmare aerisește fără a ține însă florile în curenți de aer, iar la achiziționare încearcă să le observi cât mai bine pentru a cumpăra flori fresh, pline de vitalitate și culoare, cu frunze verzi, cărnoase și viguroase.

O poți achiziționa de pe webshop-urile cu flori, direct din Olanda, dar îți recomand să folosești cu curaj daliile românești, abia culese și bine îngrijite.

Te vor recompensa din plin!

Să ne bucurăm de florile grădinilor noastre!

Liliana Masgras – Florist Relaxat

Adaugă un comentariu