7 trucuri pentru a avea cele mai frumoase flori
Într-un articol anterior am povestit despre lucrările de îngrijire de bază pe care ar trebui să le facem dacă vrem să avem flori frumoase.
Lucrările de îngrijire aplicate florilor au rolul de a menţine calitatea acestora, calitate care trebuie avută în vedere şi dincolo de florărie, mai exact la cumpărător. Asta dacă ne preocupă nu doar atragerea clientelei dar şi păstrarea, fidelizarea ei. Unele lucrări de îngrijire trebuie făcute zilnic iar altele ocazional şi doar pt unele specii.
Să vă povestesc despre câteva tratamente specifice, bine de ştiut.
Tratamente specifice:
1. Însârmarea (fixarea tijelor florale cu sârmă)
2. Oprirea scurgerii latexului
3. Tratamentul tulpinilor lemnoase
4. Înflorirea (deschiderea bobocilor)
5. Tratamente împotriva căderii petalelor
6. Prevenirea curbării tijelor
7. Eliminarea staminelor
1. Însârmarea (fixarea tijelor florale cu sârmă)
Poţi folosi sârmă de 0.6-0.8 mm diametru, de culoare verde (pt camuflare) îţi recomand să acoperi şi sârma cu floral tape (bandă verde). Sârma se împinge de jos în sus astfel încât să nu străpungă floarea, apoi se înfăşoară pe lângă tulpină cam 2/3 din lungime, astfel încât sârma să nu ajungă în apă. Cu puţin exerciţiu vei reuşi!
Însârmarea nu scurtează viaţa florii dacă este executată corect.
La unele flori (gerbere, cale, narcise) poţi să introduci sârma prin tulpină astfel încât să nu străpungi tulpina, dacă intră aer, circulaţia apei nu se mai face corespunzător, iar floarea se va ofili mult mai repede. Aceasta este o metodă destul de dificilă şi e bine să o foloseşti ocazional fiindcă scurtează foarte mult durată de viaţă a florii.
Însârmarea e privită uneori cu suspiciune considerându-se că florile nu sunt de calitate. Poate fi adevărat, de cele mai multe ori însă se impune însârmarea mai ales în cazul buchetelor de mireasă când vei dori să aşezi florile sub anumite unghiuri, dificil de realizat dacă nu foloseşti sârmă. În plus buchetul miresei trece prin multe ”incercari” e plimbat, presat şi la urmă aruncat. 🙂 Fără sârmă nu va rezista!
2. Oprirea scurgerii latexului sau a sevei vâscoase
Daliile, zambilele, narcisele, allium au tulpini cu vâscozitate mare. Dacă vei lăsa să se scurgă seva floarea va trăi mai mult.
Pune tulpinile în apă caldă (40-50 grade) până se scurge seva vâscoasă, apoi le introduci în apă rece. Seva lor este dăunătoare şi pentru celelalte flori care le însoţesc în buchet (aranjament) Tratamentul trebuie repetat la fiecare împrospătare a tăieturii bazale a tulpinii.
Un alt procedeu care dă rezultate în cazul daliilor este opărirea. După ce ai tăiat cei 2 cm din fiecare tulpină pune florile în apă foarte fierbinte (aproape de 90 grade) timp de 30 min.
Acelaşi efect îl vei obţine şi dacă treci tulpina prin flacără timp de câteva secunde (se carbonizează formând un filtru care nu va lăsa să se mai scurgă latexul, în schimb apa va trece uşor prin tijă).
Atât opărirea cât şi carbonizarea se pot folosi şi în cazul Florii Crăciunului (Crăciuniţa sau Poisenttia) sau în cazul macilor.
3. Tratamentul tulpinilor lemnoase
Tulpinile lemnoase (liliacul, wax flower sau chamelaucium, salix, nutan, protea, etc) pot fi: zdrobite cu ciocanul, despicate cu cuţitul, opărite sau carbonizate după cum îţi va fi mai uşor.
4. Înflorirea (deschiderea bobocilor)
Foloseşte apa caldă (max 40 grade) şi substanţe hrănitoare specifice, pune florile la lumină şi căldură, dar nu mai mult de 27 grade.
Flori precum freziile, irişii, anemonele au nevoie de aproximativ 3 zile pt a ajunge la o inflorescenţă plăcută, frumoasă numai bune de pus în buchete sau aranjamene, funcţie de gradul de inflorecenta pe care îl au atunci când le vei aplica tratamente specifice şi desigur funcţie şi de condiţiile în care le vei păstra.
Bujorii de Olanda se pot deschide şi după 24 ore în timp ce bujorii din grădinile sau serele româneşti pot rămâne boboci chiar şi 2 săptămâni.
Crinii se vor deschide treptat unii după o zi, două sau trei zile. Foarte important în privinţa lor este curăţarea de stamine pe măsură ce înfloresc, altfel rochia albă de mireasă va deveni portocalie, deci pătează!
5. Tratamente împotriva căderii petalelor
Petalele încep să cadă atunci când florile îmbătrânesc sau dacă se află în camere neaerisite. Este un fenomen întâlnit mai ales la gerbere, crizanteme, dalii.
Prin urmare aeriseşte fără a ţine însă florile în curenţi de aer, iar la achiziţionare încercă să le observi cât mai bine pt a cumpăra flori fresh, pline de vitalitate şi culoare.
6. Prevenirea curbării tijelor
Există specii de flori cu inflorescenţe foarte bogate şi grele: gerbere, gladiole, delphium (nemţişor), lupin, lalele, etc . În timpul transportului sau a depozitării pe orizontală greutatea florilor duce la curbarea tulpinilor. Astfel cea mai bună metodă de prevenire este transportul corect, în poziţie verticală.
7. Eliminarea staminelor
Staminele mari trebuie îndepărtate înainte că acestea să elibereze polenul care va murdări petalele florilor. Este vorba despre crini, amarilis, clivia, etc. (vezi şi pct. 4)
Trucuri!
Atenţie la achiziţionarea florilor!
Alstroemeria - achiziţionare în fază de boboc; va înflori în câteva zile. O poţi cumpăra şi înflorită dacă o vei folosi în 1- 2 zile, urmăreşte totuşi să nu aibă frunzele îngălbenite, putrezite.
Amarilisul îl cumperi doar în fază de boboc; în condiţii optime va înflori extraordinar de frumos în câteva zile; nu uita să-i cureţi staminele. Este o floare foarte rezistentă.
Anthurium (pasărea flamingo)- spata să fie bine întinsă.
Crinii îi cumperi în fază de boboci - vor înflori acasă în 2 – 3 zile.
Crizantema, gerbera, zinnia – urmăreşte inflorescenţă completă şi frunzele să fie fresh, viguroase.
Frezia - achiziţionare optimă când prima floare este semideschisa.
Irisul – achiziţionare doar boboc, va înflori foarte repede şi nu rezistă prea mult.
Trandafirul - urmăreşte o inflorescenţă tare, uşor rigidă, frunzele să fie fresh, spinii tari.
Tuberoză – achiziţionare optimă când cel puţin jumătate din flori sunt deschise.
Spor la treabă!