Floarea de aur, crizantema este floarea luminii și a soarelui în Japonia, fiind floarea națională a acestui popor. Tronul împăratului Japoniei conține un ornament cu o crizantemă; de aici și denumirea de “Tronul Crizantemei”. Ea semnifică viață lungă și fericire. Este întruchiparea perfecțiunii în viziunea niponă. Există chiar un festival al crizantemei care se numește “Festivalul fericirii”. Cea mai înaltă distincție în Japonia este “Ordinul Crizantemei”.

Crizantema își are însă originea în China, cultivată încă din secolul XV î. H. Pentru chinezi această floare reprezintă odihnă, liniște dar și viață senină, cu excepția crizantemei albe, care semnifică jelirea sau necazul.

În Europa este considerată o floare funerară, fiind folosită în special la înmormântări.

Crizantema este o plantă perenă cu flori foarte decorative, în diferite culori și forme. Orice grădină sau terasă va fi plină de viață dacă va găzdui aceste flori rezistente de care te poți bucura până la căderea brumei și uneori chiar mai mult.

E cunoscută și cu denumirea de tufănică (varietatea pitică, sferică, cu inflorescență bogată), dumitriță sau margaretă de toamnă și există peste 30 specii spectaculoase. Cu dimensiuni foarte variate, de la 50 până la 150 cm înălțime, cu frunze adânc crestate și culori fantastice.

Ca floare tăiată rezistă și 3 săptămâni; totuși pentru a te bucura atât de mult de aceste bogății ale toamnei îți recomand să testezi câteva tratamente specifice:

  • Zdrobește tijele lemnoase la bază pe o lungime de 5-6 cm, iar codițele le opărești în apa clocotită. După această procedură, pui codițele în apă rece și le lași minim 30 minute.

  • Adaugă 10 grame de zahăr la un litru de apă sau folosește hrana specifică pentru menținerea prospețimii florilor pe care o poți achiziționa de la florării sau de pe site-uri care comercializează astfel de produse.

  • Taie 2 cm din tijele florilor și le treci peste flacăra unei lumânări sau a unei brichete. Acest tratament se numește “carbonizare” și determină formarea unui filtru care nu va lăsa să se mai scurgă seva, în schimb apa va trece ușor prin tije. Florile le pui ulterior în vază.

  • Aerisește regulat camera în care ții aceste flori, ferindu-le însă de curenții de aer, pentru a preveni scuturarea prematură a petalelor.

  • La achiziție observă în primul rând frunzele care trebuie să fie foarte verzi, cărnoase, sănătoase și apoi mijlocul florilor să nu conțină acel punct galben – maro, pentru că acesta va indica o floare veche.

Îmi place să folosesc această floare alături de alte surate rezultând compoziții de toamnă pline de culoare și belșug.

Fă-ți timp! Așează-te! Privește Toamna! Frunzele nu cad pentru că vor, ci pentru că a sosit timpul. Toamna este un sentiment. Revelează culori pe care le-a ascuns tot anul. Tot așa și omul, fiecare are toamna lui. Vom fura fără regrete însă, din culorile zeiței Toamna pentru a aduce în casele noastre creații florale măiestrite cu drag la atelierele de relaxare sau cursurile Andeli.

Liliana Masgras – Florist Relaxat

Adaugă un comentariu