Flori impresionante cu parfum intens și varietate cromatică destul de bogată, nuanțe de galben, portocaliu, roșu, specii pestrițe dar și degradeuri uimitoare, albul imaculat dar și negrul tăciune, cu petale simple sau duble, sunt flori perene ce cresc din bulbi.

Unele specii sunt cultivate sau recoltate pentru bulbii comestibili. Speciile din acest gen sunt considerați adevărații crini.

Există peste 100 soiuri de crini, toate din familia Liliacee.

Există însă și o mulțime de crini falși:

nuferii

crinul păcii (spathifyllum)

crinul incaș (alstroemeria)

crinul african (agapanthus)

amaryllis (crinul de Crăciun)

hosta (crinul de toamnă)

gloriosa (crinul de foc sau agățător)

crinul ananas

clivia

nerinele

și multe plante din flora spontană.

Toate intră în marea familie Lilium, dar nu sunt considerați crini adevărați.

La noi cel mai cunoscut este crinul alb, ce poate avea o tijă până la 2 m și uneori și 20 cupe pe o tijă; apoi crinul imperial (alb și degradeuri de roz).

Toți crinii sunt otrăvitori. Pisicile sunt cele mai afectate de seva crinilor, dar și câinii. Sunt foarte toxici și pentru om. Dacă stai prea multe ore într-o cameră cu o cantitate suficientă de crini pot deveni fatali.

Există foarte multe legende țesute în jurul acestei flori extraordinare fiind considerată cea mai veche floare cultivată de om.

Crinii sunt simbolul inocenței.

In antichitate egiptenii îl considerau simbolul purității absolute, apoi în epoca Victoriană a devenit un simbol al regalității.

Are și un mesaj religios puternic, fiind asociat cu Fecioara Maria, dar și cu alți Sfinți – Arhanghelul Gavril şi Sfântul Antonie de Padova.

Simbol al învingătorilor, al frumuseții pure, simbol al căsătoriei.

Mult timp a fost o floare nelipsită din buchetul de mireasă și preferat la ceremoniile de botez.

Crinul înseamnă și mândrie, noblețe, el “se rupe, nu se îndoaie”.

In secolul nostru a dărui un crin este un simbol al respectului, dar transmite și mesajul unei iubiri totale – “Tu ești Regina mea”.

Au o importanță culturală și literară în istoria multor popoare.

In grădină se dezvoltă foarte frumos dacă îi plantezi în grupuri cu număr impar de fire.

Crinii sunt printre puținele flori foarte prietenoase cu alte flori. Acceptă alături de ei orice floare din gradină.

Există şi o legendă potrivit căreia zeița Hera, din mitologia greacă, nu întâmplător simbol al căsniciei, alăptându-l pe fiul ei, Hercule, scapă câteva picături pe Pământ. Picăturile au format Calea Lactee, iar cele ce au căzut direct pe sol, au înflorit, devenind crini albi!

Despre o fată ce poartă poarta numele Crina se spune că este o persoană cu multă încredere în sine, mândră, puţin orgolioasă. O persoană cu numele Crina este deosebit de autocritică şi îşi doreşte foarte mult să fie cea mai bună în numeroase domenii. Această persoană are standarde deosebit de înalte şi are un caracter puternic.

Ca floare tăiată îți recomand să o cumperi în faza de boboci. Va înflori în câteva zile și te vei bucura mult timp de frumusețea și parfumul acestor flori.

Ai grijă să îi tai staminele la timp, pentru că polenul care se scutură va păta iremediabil petalele imaculate.

Arată foarte bine într-un vas înalt câteva fire de crini și atât, simplu, elegant, rafinat, dar poți obține o compoziție elegantă și dacă îi asociezi cu trandafiri și poate câteva fire de hypericum.

La atelierele și cursurile Andeli ne bucurăm de frumusețea și parfumul acestei flori, care nu poate trece neobservată.

“Floare de crin, floare de crin – ești întâmplare sau destin, ești bucurie sau ești chin”

(versuri Emil Tudose)

Liliana Masgras – Florist Relaxat

Adaugă un comentariu