Dintre toate formele geometrice cunoscute, există una care m-a atras în mod deosebit dintotdeauna – cercul.

Are atât de multe semnificații în funcție de cultură, de religie, de tradiții și s-a scris foarte mult despre ceea ce reprezintă el.

Pentru mine cercul este un simbol al universului și al ritmurilor lui esențiale, al soarelui, al echilibrului, al eternei reîntoarceri, al ciclicității care se regăsește în natură sub forma anotimpurilor, zilelor, fazelor lunii, regăsindu-se până la nivel celular. Este un simbol al aerului, al spațiului, al expansiunii, al nemuririi. El reflectă întregul, totalitatea, perfecțiunea și pe Dumnezeu. Potrivit autorului grec Hermes Trismegistus, „Dumnezeu este un cerc al cărui centru se găseşte pretutindeni şi a cărui circumferinţă nu se află nicăieri.”

Aura ce încununează chipurile sfintilor, încă o reprezentare a cercului, ascunde o dublă semnificație: este iubire în sens absolut (iubire pentru Dumnezeu și pentru semeni) dar este, în același timp, sacrificiu pe altarul acesteia. Iubire fără sacrificiu nu există și nici sacrificiu fără iubire.

In zilele de sărbătoare ce le trăim în decursul lunii decembrie în fiecare casă se află cel puțin o reprezentare a cercului universal – Coronița de Crăciun, devenind un simbol al Crăciunului.

Credincioșii ce aparțin Bisericii Catolice celebrează Coronița de Advent (în germană -Adventskranz) care este o coroană din ramuri de brad, prevăzută cu patru lumânări, de regulă roșii. Acestea se aprind succesiv în cele patru duminici din timpul Adventului (timpul dinaintea Crăciunului).

Fiecare dintre cele 4 lumânări are o semnificație: prima îi este dedicată profetului, a doua Betleemului, a treia păstorilor, iar a patra îngerilor.

Există și a cincea lumânare, care se aprinde în mijlocul coroniței, o lumânare albă care îi este dedicată lui Iisus Hristos.

In cele 4 duminici dinaintea Crăciunului se aprinde câte o lumânare, simbolizând, pe rând: nădejdea, dragostea, bucuria și pacea.

Ultima se aprinde abia în Ajunul Crăciunului, lumânarea albă care va vesti Nașterea Domnului.

In timp ce romano-catolicii privesc aceste coronițe ca pe niște obiecte de cult, creștinii ortodocși le folosesc îndeosebi pe post de decorațiuni. Coronița se montează odată cu bradul, în ajunul Crăciunului și se agață de uși pe interior sau pe exterior, pentru a anunța și completa atmosfera de sărbătoare din fiecare casă. Arată extraordinar de bine însă și ca decorațiune de masă alături de cozonac și un vin roșu.

Cu importanță religioasă sau ca simplă decorațiune, Coronița de Crăciun este un produs ce mi-a placut dintotdeauna să-l confecționez sau să-l decorez pur și simplu pentru propria casă sau pentru a o dărui unei persoane dragi.

Dacă te decizi să o confecționezi chiar tu, va fi dificil probabil să te hotărăști în ce stil dorești să o realizezi, cu ce materiale, mai clasică sau nonconformistă, folosind materiale reciclabile poate sau mai fashionistă.

Poți folosi crengi uscate de iederă sau crenguțe de brad, pin, tuia sau orice conifer ai la îndemână, poți folosi lână sau alte materiale textile: mătase, saten, dantelă de bumbac, mohair, sisal, iută, sac, sfoară, cu care poți decora inele suport din diferite materiale: polistiren, paie, mușchi natural sau conservat, ratan sau alte tipuri de nuiele sau pur și simplu suporți din sârmă pe care îi poți construi.

Eu am realizat o coroniță pe un suport de polistiren pe care l-am decorat cu lână deosebit de frumoasă și am folosit câteva decorațiuni simple pe care le-am lipit cu ajutorul unui pistol cu silicon.

Dacă vrei să vezi cum am realizat această decorațiune te invit să dai click pe link-ul de mai jos:

https://youtu.be/QtJbGkbIBQM

Am pregătit acest filmuleț pentru tine cu speranța că te va ajuta în demersul tău de a lucra de acasă, ascultând colinde, sorbind poate dintr-o cafea fierbinte și bucurându-te de zile liniștite alături de cei dragi.

Iată ce am obținut eu!

Iți las aici și alte modele de coronițe pe care le-am lucrat cu mult drag. Poate te vor inspira!

Mulțumesc că urmărești materialele mele!

In câteva zile îți promit un alt material video. Până atunci spor să ai și inspirație maximă!

Liliana Masgras – Florist Relaxat

Adaugă un comentariu