Ce mai punem pe lista materialelor necesare realizării aranjamentelor florale?
Lista e destul de lungă şi cu siguranţă nu o pot epuiza eu acum, dar îţi voi povesti despre câteva lucruri esenţiale în realizarea aranajmentelor florale.
Pe lângă flori putem folosi adesea crengi şi rădăcini frumos torsionate, frunze, conuri şi fructe, muşchi de pădure şi diverse accesorii.
Avem nevoie însă şi de alte materiale care să ne ajute în realizarea aranjamentelor florale: vasele care pot avea valoare estetică sau nu, buretele floral umed sau uscat, după necesitate, rafie, sfoară, sârmă decorativă, pietre, panglici, pene şi o multitudine de alte materiale care te pun în încurcătură atunci când trebuie să alegi. Să nu uităm uneltele care sunt f importante: cuţitul, foarfeca, cleştele pt sârmă; le recomand pe cele de la Oasis, dar sunt foarte bune şi cele de Fiskars – cam greu de găsit însă.
Voi mai povesti şi cu altă ocazie despre materiale şi accesorii, acum mă voi opri în special asupra buretelui floral.
Buretele îl găseşti la magazinele de specialitate, la unii furnizori de flori sau pe internet.
Buretele floral poate absorbi şi păstra o cantitate f mare de apă; uscat are o greutate de 200 g iar umed poate ajunge până la 2 kg. Poate fi tăiat atât în stare uscată cât şi umedă. Florile se înfig cu uşurinţă în el şi stau bine fixate. Nu este un material elastic şi de aceea trebuie să ai grijă când bagi florile, să nu le mai schimbi poziţia, deoarece golul creat de tulpini nu mai poate fi acoperit. Astfel buretele poate fi folosit doar 1 singură dată. Ia-ţi un timp de gândire inaite de a începe aşezarea florilor ca să nu strici buretele şi să o iei de la început 🙂
Pentru aranjamente/compoziţii de mari dimensiuni poţi folosi buretele acoperit cu plasă sau poţi confecţiona tu o plasă de susţinere cu care poţi înveli unul sau mai mulţi bureţi pe care vei lucra. Astfel materialul nu se împrăştie şi te va ajuta şi în redarea unei forme/linii cât mai armonioasă.
Poţi găsi burete umed într-o gamă variată de culori care poate conferi unui aranjament o valoare estetică deosebită. Preţul este însă pe măsură. În acest caz nu vei mai avea grijă camuflării buretelui pt că el însuşi reprezintă un element decorativ.
Există şi burete uscat care nu absoarbe apa şi care se utilizează în aranjamentele cu flori uscate. Este de culoare gri, se poate tăia cu uşurinţă şi se poate lipi.
Ambele tipuri de burete se găsesc sub o mare varietate de forme şi dimensiuni.
Diferite tipuri de prindere a buretelui
Dacă vrem să prindem un burete de un platou putem folosi un pin holder = suportul pt fixare a buretelui în vas. Suportul este din plastic dur de culoare verde şi prezintă 4 tije pt fixare şi o bandă dublu adezivă. Este de dimenisiuni mici – 3 cm diametru şi 3 cm înălţime. Buretele se înfige în tije Putem folosi acest sistem dacă vrem să realizăm un aranjament de dimensiuni mici/medii sau un aranjament care va sta în poziţie orizontală.
Pentru aranjamente mai mari, desfăşurate pe verticală avem nevoie de un sistem de prindere mai rezistent; putem folosi plastilină specială (Oasis fix) pe care o prindem de tăviţa de plastic şi apoi de vasul decorativ.
Suportul de fixare pt maşină se poate prinde cu o ventuză care nu va afecta vopseaua maşinii după desprinderea aranjamentului.
Suportul pt buchetul de mireasă (microfon) îl poţi găsi în cea mai simplă formă- cea cu mânerul de plastic pe care va trebui să construieşti tu tulpinile şi apoi florile propriu zis; sau îl poţi găsi în forme ceva mai elegante, cu mânerul deja decorat şi în acest caz te vei concentra doar asupra florilor.
Există diverse tipuri de prindere a cocardelor, corsajelor cât şi pt alte aranjamente deosebite şi foarte delicate.
Lumânările le poţi prinde în aranjamentele florale cu diferite tipuri de susţinere sau mai simplu, cu sârmă.
Sârma este un material foarte important în munca cu florile, care nu trebuie să-ţi lipsească. Mai subţire sau mai groasă, decorativă sau nu şi mă refer la cea fabricată din oţel zincat pe care o folosim în special la însârmarea trandafirilor, gerberelor, etc. sau la legarea florilor de mici dimensiuni (trandafirii tros, santini, etc) este un element care te poate salva din multe situaţii. Am mai povestit despre însârmare în articolul “Cum să ai cele mai frumoase flori”
Aştept părerile şi întrebările voastre!