Buchetul de mireasă vorbește despre tine
Femeile care iubesc florile sunt percepute ca fiind mai sensibile, mai apropriate de natură, de frumos și sunt considerate mai feminine. Dar cum să nu le iubești? 😊
Ceea ce alegi spune ceva despre tine, ce culori preferi, ce texturi, ce tip de rochie sau pantofi, ce coafură sau machiaj și desigur ce buchet vei purta la nuntă.
In prezent există foarte mulți floriști extraordinar de talentați, care pot realiza buchete cu adevărat fabuloase. Un florist bun ar trebui să te poată consilia, să-ți explice că buchetul trebuie să se potrivească cu rochia și corpul tău în primul rând, cu personalitatea ta, cu anotimpul în care va avea loc nunta și chiar cu locația. El va face toate lucrurile astea cu condiția să îl lași, altfel va fi doar un executant, care va realiza produsul pe care il preferi.
Există o varietate atât de mare de flori, de culori, de forme și texturi, încât atunci când tu spui că vrei un buchet “exact ca cel din poză” este un demers ușor nerealist. Sunt prea mulți factori care împiedică copierea identică a unui produs deja realizat: momentul în care a fost realizat și mă refer la anotimp, gradul de înflorire al florilor folosite, calitatea florilor folosite, energia omului care a realizat acel produs, energia persoanei pentru care se realizează acel produs; păi da, pentru că lucrăm cu emoții, nu doar cu flori și foliaje, pentru că este vorba despre handmade și nu despre mașini care fac buchete, este vorba despre oameni și flori. Si de ce nu ai vrea să fii o mireasă unică, cu un buchet unic, personalizat? Buchetul tău și doar al tău!
Iți voi povesti câteva lucruri care sper să te ajute în demersurile tale și îți recomand să ai încredere în floristul tău, după ce ai ales cu grijă, ghidându-te în primul rând după rezultatele lui, dar și după intuiția ta desigur.
Si mai este un aspect important – bugetul tău!
Există pe piața florilor din Romania trandafiri cu prețuri de la 5 lei până la 35 lei, asta dacă mă refer doar la trandafiri. Aceste limite nu sunt fixe desigur, am vrut doar să îți faci o idee și să înțelegi că un buchet de lux va avea un preț pe măsură și depinde doar de tine și de cât de mult ți-l dorești pentru a întregi ținuta ta din ziua nunții. Iar prețul final al buchetului nu va fi dat doar de materia primă folosită. Sunt o serie de alte elemente care determină prețul sau ar trebui să îl determine și mă gândesc în primul rând la talentul și priceperea floristului.
Si pentru că istoria mi se pare fascinantă, hai să ne întoarcem puțin în timp și să vedem ce descoperim acolo.
Plantele aromatice, precum: busuiocul, șofranul, menta, cimbrișorul, rozmarinul, dafinul sunt considerate plante afrodisiace și astfel și-au găsit loc în primele buchete de mireasă, încă din Egiptul antic. Ele se folosesc însă și astăzi în decorul nunților rustice și mai ales în buchete delicate de mireasă.
Apoi treptat, în Evul Mediu au fost înlocuite cu florile de portocal, albe, parfumate, speciale.
Buchetul care se apropie cel mai mult de ceea ce definim astazi ca fiind un buchet, apare în secolul 19, în Europa și este cunoscut sub numele de Buchet Biedermeier, un buchet în care florile sunt așezate ca într-un șablon circular. Prea multă ordine într-un buchet! 😊
Primul buchet de mireasă considerat de referință, a fost cel purtat de Prințesa Victoria la nunta cu Prințul Albert, în anul 1840, un buchet simplu și romantic.
In Epoca Victoriană, florile capătă un sens propriu, devenind purtătoare de mesaje secrete.
Iți recomand cartea “Limabjul florilor” scrisă de Vanesa Diffenbaugh – povestea unei tinere florărese care își câștigă celebritatea prin stăpânirea acestui limbaj plin de iubire și emoții, o carte inspirațională și oricând de actualitate. Eu am devorat-o!
La începutul secolului 20, odată cu venirea marii crize, oamenii devin mai precauți și reduc rapid cheltuielilie exagerate pe lux și opulență.
Buchetele de mireasă devin mai mici ca dimensiuni, mai practice și încep să semene tot mai mult cu ceea ce există azi.
In prezent însă o amploare destul de mare au început să o capete buchetele sauvage (garden style) inspirate de natură.
Există desigur multe tipuri de buchete de mireasă, astfel încât fiecare să își găsească propriul buchet, care să te definească și să-ți facă ziua nunții cu adevărat specială. Pentru că suntem femei și pentru că stările noastre sunt importante, toate micile detalii ale unei zile unice, cum este ziua nunții, determină starea noastră și astfel reușita propriului eveniment. Așadar atenție la detalii!
Si pentru că am făcut referire la potrivirea buchetului cu statura ta, hai să vedem mai concret ce înseamnă acest lucru.
Mireasa mignonă, delicată – îți recomand un buchet de dimensiuni mici, să nu depășească 20 – 23 cm diametru. Astfel vei fi mai bine pusă în valoare și în cadrul ceremoniei dar și în poze. 😊 Poți alege orice formă îți dorești, doar să nu fie prea mare, prea voluminos; să nu te acopere în întregime. 😊
Mireasa înaltă sau voluptoasă – îți recomand să te ferești de buchetele care seamănă mai curând cu niște cocarde 😊, exagerez puțin, dar chiar am văzut așa ceva și asta doar pentru că mireasa iubea minirosele. Pentru o imagine de impact ai nevoie de un buchet mare, totuși să nu depășească cu mult 25 cm diametru, dacă ne referim la buchetele clasice, rotunde. Dacă îți dorești un buchet supradimensionat, care de obicei este foarte potrivit în show-urile florale, să știi doar că va fi dificil, incomod de purtat datorită dimensiunii și mai puțin datorită greutății, depinde desigur din ce tipuri de flori va fi realizat. Nu uita însă că mare nu înseamnă întotdeauna și spectaculos.
Buchetul și rochia
Rochia amplă necesită un buchet amplu. Dacă va fi prea mic se va pierde printre faldurile rochiei. Așadar, cu cât este rochia mai voluminoasă cu atât va crește și buchetul în dimensiuni.
Rochia suplă, de sirenă sau care cade lejer pe trupul tău, cea care denotă simplitate și confort, are nevoie de un buchet fin, elegant care să nu încarce ținuta, să nu o ascundă.
Rochia cu strasuri sau diverse aplicații (pietre, paiete, broderii, etc.) se potrivește foarte bine cu un buchet mic sau mediu, în funcție și de statura ta, în orice caz buchetul nu trebuie să răpească din frumusețea rochiei, ci trebuie să o completeze. Cu cât este rochia mai încărcată, cu atât buchetul trebuie să fie mai simplu.
Buchetul și locația
Stiu, știu, abia reușești să te decizi, să potrivești rochia cu buchetul și toate cu trupul și personalitatea ta și acum să mai ținem cont și de locație? 😊 Eu încerc doar să îți dau câteva idei.
Așadar dacă vei alege tipul de nuntă în gradină, alege un buchet cu florile așezate cât mai lejer, ca și cum abia le-ai cules, pline de rouă, de prospețime, de culoare. Dacă iubești marea și visezi o nuntă pe un țărm, te poți aventura și cu un buchet mai voluminos, texturat, cu multe tipuri de flori. Cu un fundal albastru superb vei avea desigur poze de vis.
Pentru locațiile de tip restaurant/ballroom mi se par potrivite buchetele cu puține tipuri de flori, care vorbesc mai curând de o eleganță sobră, sofisticată și dacă se poate nu foarte mici, pentru a nu se pierde în peisaj.
In prezent deseori nunta are cel puțin 3 buchete, buchetul purtat de mireasă, buchetul aruncat de mireasă și buchetul nașei. Dacă există și domnișoare de onoare se pot realiza pentru acestea mici buchete, cochete la concurență cu corsajele din flori naturale.
Există tradiția de aruncare a buchetului la sfârșitul ceremoniei, iar domnișoara care îl va prinde se spune că va fi următoarea mireasă. Este doar un obicei pe care îl poți respecta sau nu, iar dacă nu vrei să te desparți de buchetul tău, alege varianta buchetului de aruncat. Si îți mai dau o idee poate îți va plăcea, roagă floristul să îți realizeze acest buchet din mai multe buchețele mici, legate pur și simplu cu o panglică pe care o desprinzi ușor. Astfel în momentul aruncării, vei avea tot atâtea buchețele câte domnișoare ai la nuntă și pe langă momentul amuzant pe care îl poți crea, poți aduce bucurie tuturor, fără să întreții o competiție fără sens: cine prinde buchetul? 😊 Prietenele tale îți vor mulțumi, iar tu vei fi și mai fericită!
Alegeri și alegeri! In definitiv, la final, orice ai alege va conta prea puțin. Mai important îmi par liniștea și fericirea ta, starea ta sufletească, felul în care vei ști să creezi amintiri de vis alături de soțul tău, de familia și prietenii tăi. Așadar distrează-te! Bucură-te de acele momente unice, trăiește emoțiile cât mai frumos posibil și de flori ne ocupăm noi, cei care iubim să lucrăm cu flori, care iubim să realizăm evenimente unice, de poveste, așa cum ai visat!
Mulțumesc că urmărești materialele mele!
Liliana Masgras – Florist Relaxat