Crăciunul, una dintre cele mai importante sărbători creștine, sărbătoarea nașterii Domnului Iisus Hristos este sărbătoarea liniștii sufletești, a speranței, sărbătoare ce o petrecem în fiecare an alături de cei dragi, de familia care se reunește, împărțind cadouri și bucurie. Este o sărbătoare plină de lumină și căldură, o sărbătoare plină de semnificații și simboluri.

Nu uita să decorezi cu panglici cadourile pe care le vei oferi, pentru că acele panglici care leagă darul reprezintă bunăvoința cu care ar trebui să fie legați oamenii. Bunăvoința între oameni reprezintă mesajul panglicii.

O tradiție importantă o reprezintă însă împodobirea bradului de Crăciun.

Bradul de Crăciun este poate cea mai frumoasă amintire a copilăriei. Emoțiile ce le aveam în fiecare ajun, credința că vine Moșu și sigur aduce ceva, dar oare ce va aduce, listele interminabile scrise și rescrise și mai târziu când am descoperit “adevărul” a urmat dezamăgirea și tristețea.

Mai târziu am aflat însă că totuși fiecare Crăciun are magia lui și lacrimile copilului dezamăgit s-au transformat în bucurie și speranță.

Există mai multe teorii cu privire la originea împodobirii bradului. Unele scrieri atestă acest lucru încă din anul 1510, în Lituania, apoi din anul 1521 ritualul a fost preluat și în Franța, și mai târziu în anul 1841, obiceiul a fost împrumutat în Anglia.

In România, în  anul 1866 a fost împodobit primul brad la palatul regelui Carol I de Hohenzollern. De atunci și până în prezent românii continuă să se bucure de acest obicei, bradul devenind în luna decembrie, cel mai important obiect din fiecare casă, el fiind decorat după preferințele fiecăruia, după tranduri sau după posibilități, mai simplu sau mai grandios, dar nelipsind luminițele care reprezintă darul lui Dumnezeu, pentru că fiecare om trebuie să fie o lumină ce vorbește despre neasemuita lucrare Divină.

In vârful bradului se așează o steluță ce amintește despre magii călăuziți de Steaua foarte luminoasă către Betleem.

In copilăria mea împodobeam bradul cu decorațiuni din hârtie pe care le confecționam acasă sau la școală, puneam fructe, celebrele bomboane de pom, ambalate în hârtie lucioasă în diferite culori, uneori biscuiți sau orice fel de dulciuri găseam; nu lipseau globurile de sticlă, beteala strălucitoare și instalațiile luminoase și îl decoram în Ajunul Crăciunului, pe 24 decembrie păstrându-l până la Sfântul Ion, pe 7 ianuarie în următorul an.

Dincolo de tradiții și obiceiuri, bradul rămâne același arbore nobil, pom al vieții, veșnic viu, verde tot timpul anului.

Culoarea verde a bradului simbolizează speranța veșnică și neînvinsă a omenirii. Este culoarea tinereții, a vieții, simbolizează ancorarea în realitate, echilibru, sănătate, prosperitate, siguranță.

Toate acele bradului sunt îndreptate spre cer și reprezintă gândurile omului care se întorc mereu înspre înalturi, locul de unde vine nădejdea.

Bătrânul brad a fost mereu prietenul omului. L-a adăpostit sub crengile lui plecate, l-a încălzit, i-a oferit frumusețe și odihnă, i-a mobilat locuința.

La workshop-urile de Crăciun organizate în ultimii ani mi-a plăcut să realizez diverse modele de brăduți reinventați care s-au bucurat de multă apreciere.

Poți vedea mai jos doar câțiva astfel de braduți drăgălași. Cel mai mult însă îmi place braduțul Elf.

Dacă vrei să realizezi și tu un Brăduț Elf te aștept la atelier vineri 18 decembrie 2020, începând cu ora 19.

Structură, tehnică, materiale naturale, puțină muncă și vei obține un produs vesel cu care te vei mândri.

Pentru înscrieri intră pe link-ul de mai jos:

https://lilianamasgras.ro/inscrieri/atelier-relaxare-2020-2/

Să nu uităm ca dincolo de Crăciunul comercial plin de Moși și Crăciunițe, de strălucire efemeră, există un spirit al Crăciunului. Acum se naște în inimile noastre Domnul Iisus Hristos pentru mântuirea noastră, fără de care sărbătoarea Crăciunului nu își are nici un rost.

Să ne eliberăm de frici, de minciuni, de resentimente, de invidie și tristețe, de orgolii deșarte. Să învățăm să iertăm și să iubim și cu inima deschisă să ne bucurăm de Sfânta Sărbătoare.

Mulțumesc că urmărești materialele mele!

Liliana Masgras – Florist Relaxat

Adaugă un comentariu