Anemonele sunt unele dintre cele mai frumoase flori ale primăverii.

Unii le consideră florile Paștelui pentru că înfloresc începând de la jumătatea lunii martie, dar nu mai tarziu de 10 mai, dată maximă la care poate fi sărbătorită Invierea. Aceste date calendaristice sunt valabile dacă ne referim la condițiile naturale în care se pot dezvolta aceste flori, pentru că, accesul la astfel de flori de la bursa olandeză se întinde pe o perioadă mai lungă din an, dar au calități diferite și desigur prețuri diferite.

Anemonele își au originile în zonele montane, temperate din jurul Mării Mediteranene.

Cromatica lor este foarte interesantă. Binecunoscuta anemonă Panda este de un alb strălucitor cu mijlocul albăstrui spre negru. Există și specii alb-verzui sau degradeuri de alb – galben, alb – roșu, alb – albastru, apoi cromatica virează brusc în nuanțe foarte puternice de roșu, violet, fucsia, albastru.

Numite uneori “florile vântului” datorită faptului că semințele sunt ușor spulberate de vânt – sunt flori perene și se cunosc peste 100 specii. In plus denumirea provine din grecescul “anemos” care înseamnă “vânt”.

Tijele lor tubulare, foarte fragile, nu sunt foarte înalte, au maxim 30 cm, la unele specii – 50 cm.

Petalele acestor flori sunt de fapt sepale, iar în mijloc se află multe stamine. Frunzele lor amintesc de frunzele de patrunjel. Cresc în flora spontană dar și cultivate și mă duc cu gândul întotdeauna la macii focoși din lanurile de grâu.

Sunt flori care se deschid sub influența directă a soarelui, iar seara se închid pentru că nu le place să fie udate de roua dimineții, așa se protejează ele. 😊 De aceea se întâmplă același fenomen dacă afară plouă.

Preferă spațiile semi-umbrite, dar atenție, dacă îți dorești în gradina ta aceste flori să eviți plantarea lor pe lângă pomi fructiferi ca: prun, cais, piersic, nectarin, cireș, migdal, pentru că pot fi gazde bune pentru sporii de rugină care afecteaza acești pomi.

Frumusețea lor aparte m-a inspirat deseori și le-am folosit în cadrul atelierelor și cursurilor mele, fiind întodeauna “vedetele” preferate, chiar dacă folosirea lor poate fi dificilă uneori, în primul rând datorită tijelor moi. Nu trec neobservate cu aspectul lor fragil, dar mai ales prin cromatica fabuloasă.

Le-am așezat în coșuri de nuiele, felii de buștean, vase metalice cu aspect antichizat, cutii de lemn sau catifea, experimentând și bucurându-mă de fiecare dată de aceste flori cu adevărat speciale.

Anemonele au inspirat pe unul dintre cei mai importanți pictori români, Ștefan Luchian care a realizat în 1905 – 1907 una dintre cele mai recunoscute lucrări ale sale, inclusă în Patrimoniul cultural al României, făcând nemuritoare existența lor.

Iți mulțumesc că urmărești materialele mele!

Liliana Masgras – Florist Relaxat

Adaugă un comentariu